Hoe maken wij bij De Gouden Kooi de beste escape rooms?

De voorbije jaren is het aantal escape rooms in België enorm gestegen. Vaak zie je door het bos de bomen niet meer. En soms is het ook moeilijk om in te schatten wat nu net de “beste” rooms zijn. Om die reden halen we de belangrijkste punten aan waarop wij letten bij het hele creatieproces van een escape room.

1) Puzzels

Je komt in eerst instantie naar een escape room om samen met vrienden of collega’s te puzzelen. De kwaliteit van die puzzels is natuurlijk van groot belang. Vaak kan je er van op aan dat de puzzelervaring hand in hand gaat met het thema van de kamer: de beste puzzels, zijn de puzzels die naadloos “fitten”. Is het niet leuk (en logisch) dat je in een western room een geweer moet gebruiken? Of in een kerk te biecht moet gaan? Omdat je meestal het spel speelt met meerdere personen, is het ook belangrijk dat er verschillende puzzels gelijktijdig kunnen worden opgelost (parallel puzzelen). Wanneer de puzzels zich té lineair aanbieden, dan staan geregeld een aantal mensen met hun vingers te draaien. De beste rooms bieden dus parallelle puzzels aan, die goed fitten in het thema van de kamer. Bij De Gouden Kooi zorgen we er in élke escape room voor dat dit het geval is.

2) Decor

De eerste escape rooms leken sterk op kantoorruimtes, gevuld met puzzels. Vandaag de dag willen mensen veel méér dan puzzelen alleen. Ze willen iets beleven! En dat kan alleen wanneer het decor van de kamer ervoor zorgt dat je je even in een andere wereld voelt.

Het decor (maar ook de geluidseffecten, special effects, lichteffecten, automatisatie …) is van het grootste belang voor mensen die de beleving voorop stellen. De kwaliteit van het decor vertelt al veel over hoe goed een escape room voor hen kan zijn. Vaak wordt er gesproken over de “production value” van de escape room. Hoeveel tijd en geld werd er gespendeerd bij het bedenken en bouwen van de escape room? Indien deze hoog is, dan is de kans groot dat je ervaring ook top zal zijn. Bij De Gouden Kooi zetten we sterk in op de beleving en dus ook op het decor.

3) Ontvangst en klantenservice

Een escape ervaring begin al wanneer je nog maar het gebouw binnenstapt. Kom je terecht in een leuke ontvangstruimte en wordt je een drankje aangeboden? Krijg je een duidelijke, ongedwongen uitleg over het spel? Maar al te vaak kom je op plaatsen terecht waar dit allemaal niet écht je dat is. Ga dus zeker eens na hoe het gesteld is met de ontvangst, want dit is al snel een voorbode voor de kwaliteit van de gehele ervaring.

Bij De Gouden Kooi zijn we ervan overtuigd dat de escape ervaring start bij het binnenkomen van het gebouw en pas eindigt wanneer je vertrekt. Daarom geven we extra aandacht aan de ontvangst en de klantenservice.

 

Internationale awards

Dat dit niet zomaar loze woorden zijn, bewijst misschien wel het beste de internationale awards die we reeds ontvingen vanuit verschillende organisaties voor onze escape experience ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’. We behoren daardoor tot de absolute top van de wereld. Je leest er hier meer over.

4 awards rumoldus
De Gouden Kooi