Escape experience: next level escape rooms om niet te vergeten

Escape rooms zijn hot. Overal ter wereld kan je terecht in een escape room avontuur waarbij je gedurende een uur samen met je team op zoek gaat naar een schat, een bom ontmantelt, een moord oplost, … De populariteit van dit concept zorgt ervoor dat deze entertainment tak snel groeit en dat escape room ontwikkelaars op zoek gaan naar nieuwe concepten, waarbij het oorspronkelijke idee behouden wordt, maar de uitwerking een stapje verder gaat.

Escape experiences zijn dé nieuwe escape rooms. Bij een escape experience is er 100% focus op het verhaal en de beleving. Deze escape rooms zijn echte ‘producties’ van hoog niveau, met een veelvoud aan budget en tijd gemaakt. Ze gaan een stap verder in detail van afwerking, licht, film, audio, special effects, verhalende onderdelen en automatisering. Alles wordt uit de kast gehaald om de totaalbeleving tot op het hoogste niveau te tillen. Denk aan de ultieme pretpark attractie, maar dan wel in een interactieve omgeving, waarbij je zelf een cruciale rol speelt: jouw handelingen bepalen de uitkomst van het spel.

De Gouden Kooi is pionier wat betreft escape experiences in België. We hadden reeds heel wat ervaring door het bouwen van 4 escape rooms. Onze eerste escape experience, Het Geheim van Sint-Rumoldus, wordt fel gesmaakt door het publiek, en verzamelde al heel wat lovende reviews. Nieuwsgierig? Hier vind je alle info

Overzicht van de gewonnen awards.

We wonnen reeds heel wat internationale awards met onze escape experiences. Met veel trots presenteren we ze hieronder.

certificate terpeca 2022

TERPECA is de belangrijkste wereldwijde verkiezing van de beste escape rooms ter wereld. TERPECA staat voor ‘Top Escape Rooms Project Enthusiasts’ Choice Award’, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Om escape rooms te mogen nomineren moet je wereldwijd minstens 200 escape rooms gespeeld hebben, en om te mogen stemmen moeten er minstens 100 escape rooms op je teller staan. In 2022 stemden er zo 955 enthousiastelingen. Samen speelden ze 242.397 escape rooms, en bepaalden welke 100 escape rooms tot de absolute wereldtop behoren. ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ van De Gouden Kooi prijkt op de 61ste plaats, en wint zo voor het vierde jaar op rij de award ‘Top room’.

Meer weten? Hier vind je de website van Terpeca.

award escaperoomawardsoficial.com

De bulls eye award is een Amerikaans initiatief van ‘Escape The Roomers’. Escape The Roomers is een collectief van spelers die op hun website reviews verzamelt, maar even goed schrijven ze escape room gerelateerde artikels en houden ze de hele sector in de gaten.

Sinds 2019 organiseren ze een eigen award om top escape rooms te belonen. Deze lijst is vooral Amerikaans gekleurd, maar stilletjes aan sijpelen er ook internationale rooms binnen. In 2022 verdiende onze escape experience ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ voor het tweede jaar op rij een plekje op de lijst als ‘nominee’ voor de ‘players’ choice awards‘. 

Meer weten? Check de website van Escape the roomers.

award escaperoomawardsoficial.com

TERPECA is de belangrijkste wereldwijde verkiezing van de beste escape rooms ter wereld. TERPECA staat voor ‘Top Escape Rooms Project Enthusiasts’ Choice Award’, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Om escape rooms te mogen nomineren moet je wereldwijd minstens 200 escape rooms gespeeld hebben, en om te mogen stemmen moeten er minstens 50 escape rooms op je teller staan. In 2021 stemden er zo 796 enthousiastelingen. Samen speelden ze 177.417 escape rooms, en bepaalden welke 50 escape rooms tot de absolute wereldtop behoren. ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ van De Gouden Kooi prijkt op de 46ste plaats, en wint zo voor het derde jaar op rij de award ‘Top room’.

Meer weten? Hier vind je de website van Terpeca.

award escaperoomawardsoficial.com

De bulls eye award is een Amerikaans initiatief van ‘Escape The Roomers’. Escape The Roomers is een collectief van spelers die op hun website reviews verzamelt, maar even goed schrijven ze escape room gerelateerde artikels en houden ze de hele sector in de gaten.

Sinds 2019 organiseren ze een eigen award om top escape rooms te belonen. Deze lijst is vooral Amerikaans gekleurd, maar stilletjes aan sijpelen er ook internationale rooms binnen. In 2021 verdiende onze escape experience ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ voor het eerst een plekje op de lijst als ‘nominee’ voor de ‘players’ choice awards‘ en belandden we als beste Belgische escape room op de 157ste plaats. Niet genoeg om door te breken tot de volgende ronde, maar sowieso al superfijn dat we nu ook aan de andere kant van de oceaan bekendheid beginnen te krijgen.
De professionele jury bekroonde onze escape experience wel met een best overall “in-person escape room” of the year. Deze award is weggelegd voor escape rooms die live gespeeld worden en die over de gehele lijn goed scoren. Wat leuk dat we daar bij zijn!

Meer weten? Check de website van Escape the roomers.

award escaperoomawardsoficial.com

De escape room awards is een Spaans initiatief dat reeds enkele jaren Spaanse escape rooms in de verf zet door in verschillende categorieën escape rooms te nomineren en uiteindelijk te rangschikken.

In 2020 was het de eerste keer dat ze ook internationale escape rooms geselecteerd hebben, in 1 aparte categorie. Onze escape experience ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ werd geselecteerd, samen met 10 andere kleppers van formaat, van over de hele wereld.

We eindigden uiteindelijk op de vijfde plaats. De 5de beste escape room van de wereld. Daar zijn we super trots op!

Meer weten? Hier vind je de volledige lijst van de Spaanse escape room awards van 2020.

award golden key the logic escapes me

De Golden Key Award van The Logic Escapes Me is een award voor escape rooms door de vooraanstaande blog uit de UK. Jaarlijks maakt de blog een short list van escape rooms waaraan het erg fijne herinneringen koestert. Ze zeggen het zelf zo: “There’s no such thing as a perfect room, but some rooms make you smile long after you’ve escaped.”
Onze escape experience ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ was 1 van de 11 escape rooms op deze fel begeerd lijst.

De blog had deze mooie woorden te zeggen over onze room:
“For me, this is the natural evolution of escape rooms. They’ve upgraded the game in virtually every way imaginable. There are strong puzzles that are beautifully woven into the room. There was plenty of content to entertain our team of five. It’s an expansive set with a real sense of exploration that takes you on a journey of exploration within the story. There are moments of excitement and a big conclusion to the room.  They’ve even made it a 70-minute game. Everything about this experience is top quality, and I have incredibly fond memories of our team rushing back and forth around the set solving puzzles in parallel to reach our final destination.”

Meer weten? Hier vind je de volledige Golden Key Award lijst van 2020.

award terpeca 2020

TERPECA is de belangrijkste wereldwijde verkiezing van de beste escape rooms ter wereld. TERPECA staat voor ‘Top Escape Rooms Project Enthusiasts’ Choice Award’, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Om escape rooms te mogen nomineren moet je wereldwijd minstens 200 escape rooms gespeeld hebben, en om te mogen stemmen moeten er minstens 50 escape rooms op je teller staan. In 2020 stemden er zo 596 enthousiastelingen. Samen speelden ze 130.594 escape rooms, en bepaalden welke 50 escape rooms tot de absolute wereldtop behoren. ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ van De Gouden Kooi prijkt op de 22ste plaats, 5 plaatsen hoger dan in 2019.

Meer weten? Hier vind je de website van Terpeca.

award escaperoomers

Halverwege 2020 kregen we verschillende teams over de vloer van de vooraanstaande website escaperoomers.de

Zij gaven onze escape experience een topscore van 9,5/10! De volledige review lees je hier.

Deze escapers gebruikten hun bezoekje om meteen in België nog 19 andere escape rooms te spelen die hoog aangeschreven staan. In oktober 2020 publiceerden ze de lijst van deze 20 escape rooms, gerangschikt volgens hun persoonlijk (en professioneel) oordeel. Het geheim van Sint-Rumoldus kreeg op deze lijst de felbegeerde eerste plaats. Daarmee roept escaperoomers onze escape experience dus uit als beste escape room van België.

award terpeca 2019

Op het einde van 2019 kregen we onze eerste internationale prijs: onze escape experience ‘Het Geheim van Sint-Rumoldus’ kreeg het label ‘Top Room 2019’ door TERPECA, ‘Top Escape Room Project’.

TERPECA is een wereldwijde verkiezing van de beste escape rooms ter wereld. Geen populariteitswedstrijd wie de meeste stemmen kan halen bij zijn achterban, wel een ranking door 370 internationale top escapers, die elk meer dan 200 escape rooms speelden.

Deze escapers speelden samen 82.865 escape rooms over de hele wereld, en nomineerden daarvan 507 escape rooms. Via een stemming werd deze lijst gereduceerd naar 229 finalisten, en door een laatste stemronde werden de 50 beste escape rooms te wereld beloond met het label ‘Top Room 2019’. Het Geheim van Sint-Rumoldus prijkt op de 27ste plaats in deze lijst van 50 vooraanstaande escape rooms in de wereld, en is de enige Belgische escape room in die lijst.

Meer weten? Hier vind je de website van Terpeca.