Wat is een escape room?

Een escape room is een spel waarbij je in een team opgesloten wordt in een ruimte. Je doel? Zo snel mogelijk ontsnappen uit de escape room door de puzzels op te lossen. Hierbij krijg je meestal 60 minuten de tijd om te ontsnappen. De puzzels in de kamers zijn zeer divers en gaan van echte breinbrekers tot praktische proeven. Door de verschillende kwaliteiten te bundelen van de personen in je team, geraak je verder en verder in het verhaal. De ruimte is zodanig ingericht dat je je even in een andere wereld waant. De term escape room is in dat opzicht een misleidende term. Een escape room bestaat vaak uit meerdere ruimtes, die je ontdekt naarmate het spel vordert. Je bent de hoofdrolspeler in een avontuur in een andere wereld met maar 1 doel: ontsnappen binnen de opgegeven tijd.

Home » FAQ

Vragen en antwoorden

yellow-border-medium
yellow-border-medium

Wat is het verschil tussen een escape game en een escape experience?

Bij een escape experience gaan we bij De Gouden Kooi net een stapje verder dan bij een gewone escape game. Een escape experience is perfect speelbaar door iedereen maar ook zij die al wat meer verwachten van een escape room komen zeker aan hun trekken. Een escape experience is niet moeilijker dan een escape game. ‘Experience’ staat voor beleving, onderdompeling en avontuur. Een escape experience neemt plaats in een grotere ruimte en geeft je meer tijd om te ontsnappen. Er is een doorgedreven focus op het verhaal, de afwerking van het decor en de special effects. De beleving staat centraal. Bovendien vinden onze escape experiences plaats op een andere locatie dan de escape rooms. Onze vier escape games vind je in de Gerechtstraat 10 (straatje achter gerechtsgebouw). Onze escape experiences vind je in Haverwerf 7 (het plein tegenover de Vismarkt).

Meer weten? We hebben op deze pagina alle verschillen netjes opgelijst.

Opgesloten? Is dat wel veilig?

Bij De Gouden Kooi staat jullie veiligheid en die van onze werknemers op de eerste plaats. We nemen dan ook verschillende initiatieven om jullie en onze veiligheid in onze escape rooms te garanderen. We sommen de belangrijkste even voor je op:

  • Er is een gekeurd brandalarmsysteem met detectoren in het gebouw en in de escape rooms.
  • In elke escape room vind je een noodknop die gebruikt kan worden om op elk moment de escape room te verlaten.
  • Er zijn brandblussers aanwezig die jaarlijks gekeurd worden.
  • Er is veiligheidsverlichting voorzien in het gebouw en in de escape rooms.
  • Alle elektrische sloten gaan los bij een noodgeval. Er is dus geen enkele deur die op slot blijft in geval van nood.
  • Er is preventieve controle geweest door de brandweer van Mechelen.

Deze maatregelen (en andere) zorgen ervoor dat jullie met een gerust hart een escape room kunnen spelen bij De Gouden Kooi.

Hoe lang duurt een escape room bij De Gouden Kooi?

Bij de escape games heb je 60 minuten de tijd om te ontsnappen uit de kamer. Bij de escape experiences is dat 70 minuten. Graag geven we je bij aanvang een uitleg en maken je warm voor het verhaal van de kamer die je zal spelen. Dus reken dat je bij ons toch 1,5 uur zal doorbrengen.

Hoe oud moet je zijn om te mogen deelnemen?

Personen van ongeveer elke leeftijd kunnen deelnemen aan een escape room bij De Gouden Kooi, ook kinderen. Wij hebben al verschillende groepen met jongere deelnemers mogen ontvangen. Op basis van deze ervaringen geven we graag het volgende advies omtrent de leeftijd van de spelers:

  • Kinderen vanaf 8 jaar kunnen het spel perfect spelen. Deze leeftijd is geen absolute minimumgrens: wil je graag met je gezin komen met kinderen van bijvoorbeeld 7 en 9 jaar, dan zal het kind van 7 jaar zich ook reuze amuseren.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar worden bij voorkeur begeleid door minstens één volwassene.
  • Kinderen vanaf 12 jaar kunnen het spel perfect zonder volwassenen spelen.

Sowieso monitoren we het spel vanop afstand en kunnen we de kinderen bijstaan met tips en hints wanneer dat nodig blijkt.

Is een goede fysieke conditie belangrijk?

Neen, het spel is geschikt voor iedereen. Zowel jong als oud kan deelnemen aan één van onze escape rooms. Fysieke inspanningen zijn daarbij niet aan de orde. De puzzels zijn ontworpen om je hersenen te oefenen, niet je spieren. Afhankelijk van de escape room zal je af en toe eens moeten kruipen of een trap beklimmen. Ben je niet zeker of een bepaalde escape room geschikt is voor jou? Heb je bijvoorbeeld last van claustrofobie, heb je rugklachten of ben je hoogzwanger? Contacteer ons dan even op voorhand voor advies op maat.

Op welke manier kan ik reserveren?

We bieden je verschillende manieren om een escape room of experience te boeken. Je kan dit het gemakkelijkste online doen door ons online boekingssysteem te gebruiken. Hier geef je eenvoudig aan welke escape room je wenst te spelen, met hoeveel personen en wanneer. Wil je geholpen worden bij het plannen van een escape room? Kijk dan zeker eens naar onze unieke planner. Die helpt je om een geschikte datum te vinden voor je hele team. Loopt er iets mis of heb je moeilijkheden bij het online boeken? Stuur ons dan gerust een mailtje of bel ons op 015/67.68.67 en we helpen je verder.

Kan ik een cadeaubon kopen?

Ja, dat kan wel degelijk. Een cadeaubon van een escape room is het perfecte geschenk voor een verjaardag of een andere gelegenheid om iets te vieren. Je bestelt de bon snel online en personaliseert deze eenvoudig. Zo kan je er een leuke tekst bijzetten, bijvoorbeeld voor een verjaardag of een vrijgezellenfeest. Op deze pagina vind je meer informatie en kan je een cadeaubon bestellen voor jouw speciale gelegenheid.

Ik heb een Mechelenbon of een BEFEB escape room voucher. Kan ik deze gebruiken bij De Gouden Kooi?

Ja, dat kan zeker. Ons boekingssysteem kan deze voucher helaas niet automatisch verwerken.
Hier vind je hoe je een Mechelenbon kan verzilveren.
Hier vind je hoe je een BEFEB escape room voucher kan verzilveren.

In welke talen kan je de escape rooms spelen?

We streven ernaar de verschillende raadsels en puzzels taalonafhankelijk te maken. In het uitzonderlijke geval dat taal toch een rol speelt, kan je onze escape games perfect spelen in het Nederlands, Frans en Engels. Onze escape experiences zijn te spelen in het Nederlands en Engels. Een basisbegrip van deze talen is voldoende om het spel te kunnen spelen.

Wat brengen we mee?

Je hebt niets nodig, behalve je gezond verstand. De rest voorzien wij. Een leesbril kan je bij ons gewoon even lenen mocht dat nodig zijn.

Zijn de escape rooms van De Gouden Kooi rolstoeltoegankelijk?

De escape rooms zijn in principe niet rolstoeltoegankelijk. Desalniettemin ontvingen we al escapers in een rolstoel. Omdat ieders mobiliteit verschillend is, raden we aan contact met ons op te nemen. Zo kunnen we samen bekijken welke escape room het meest geschikt is voor jouw mobiliteit.

Wat zijn de tarieven?

De tarieven voor onze escape rooms vind je hier.
Voor de prijzen van ons B2B aanbod kan je hier terecht.

Bestaat de kans dat ik een escape room van De Gouden Kooi al eens elders gespeeld heb?

Nee. Elke kamer is uniek en heeft een eigen thema. Het bijhorende verhaal en de puzzels worden volledig door onszelf bedacht. Hoewel je elders zeker escape rooms vindt met een gelijkaardig thema, zullen het spel en de puzzels toch verschillen. Als je bij ons een escape game speelt, ben je dus zeker van een unieke ervaring.

Kan het gebeuren dat een kamer die ik gedeeltelijk boekte aangevuld wordt met andere mensen?

Nee. Een kamer die jij boekt, wordt volledig voor jouw groep gereserveerd. In het geval dat je boekt voor minder personen dan de maximumcapaciteit, worden er geen andere mensen aan je escape room toegevoegd.

Met hoeveel personen kan je een escape room doen?

Met hoeveel spelers je een escape game of escape experience speelt, is afhankelijk van het type dat je kiest. Elke escape room kan worden gespeeld met maximum zes personen. Bij sommige games heb je een minimum van twee personen nodig om te ontsnappen, andere verhalen vereisen minstens drie personen. Houd er bovendien rekening mee dat de prijs per persoon daalt wanneer je met meer personen een escape game boekt.

Kan ik een review schrijven?

Je hebt een escape room gespeeld en wil die graag aanbevelen bij anderen? Schrijf dan een leuke review. We zijn je eeuwig dankbaar!​

Ik heb een vraag over de escape walk experience.

Kijk dan even hier. Je vind er alle vragen en antwoorden terug.

Geen vragen meer? Tijd om te puzzelen!

Het antwoord gevonden op al je vragen en zin gekregen om de uitdaging van onze escape rooms aan te gaan? Wacht dan niet langer en boek meteen jouw escape game of escape experience via het online formulier.

yellow-border-medium
yellow-border-medium
De Gouden Kooi