Onze gamemasters geven je tips om een escape room in een toptijd op te lossen.

In een escape room heb je een beperkte tijd om je missie tot een goed einde te brengen en de kamer weer te verlaten. Onze gamemasters hebben al heel wat teams zien slagen en falen, en zijn dus erg goed geplaatst om jou met wat inside tips een voordeel te geven. Wil je een toptijd neerzetten, of bereid je je graag wat voor, dan geven wij je een blik achter de schermen.

Het allerbelangrijkste: communiceren. Dit is vooral een uitdaging als de groep wat groter is. Vertel elkaar wat je ziet, wat je zoekt, wat je gevonden hebt, … en blijf dat doen, het hele spel lang. “Hier is een slot waar we een sleutel voor nodig hebben”, “ik heb een balletje gevonden”, “we zoeken een woord van 5 letters om dat slot te openen”, “volgens mij moeten we hier iets leggen”, … zijn allemaal opmerkingen die de groep vooruit helpen. Iets vinden, in je zak steken en er niemand iets over vertellen, doet je kostbare minuten verspelen.

Kijk goed rond. Ga ervan uit dat alles een aanwijzing kan zijn. Niets is toeval in een escape room. Uiteraard zijn er ook decoratieve elementen aanwezig, maar zorg dat je alles gezien hebt. Later vind je misschien een aanwijzing die verband houdt met wat je eerder zag.

Als je aan een puzzel, een raadsel of een opdracht begint, dan maak je die best ook af. Het is niet altijd duidelijk of je alle nodige informatie al hebt om een bepaalde puzzel op te lossen, maar vaak wordt er tijd verloren door een puzzel half op te lossen en dan te stoppen. Werk een puzzel volledig af, en dan kan je weer verder.

Als het even kan, doe dan ook zaken parallel. Afhankelijk van het design van de escape room, kan je puzzels sequentieel oplossen (de ene na de andere) of parallel (tegelijkertijd). Vaak bestaat een escape room uit een mix van deze. Probeer je dus wat op te splitsen terwijl je puzzelt, maar onthoud: blijf communiceren.

Het is geen schande om een hint te vragen of te krijgen. Dezelfde escape room wordt gespeeld door zowel ervaren spelers als first-timers. Het is dus normaal dat het ene team al eens wat meer hints nodig heeft dan het andere. Een escape room zonder hints binnen de tijd uitspelen, is erg uitzonderlijk.

Het is niet altijd eenvoudig: je bent enthousiast, loopt door elkaar van de ene naar de andere kant van de kamer, je gaat op ontdekking, … Probeer dan toch wat orde en structuur te houden. Zorg ervoor dat je weet wat reeds opgelost of gebruikt werd. En zorg er ook voor dat iedereen dat weet …

En onthoud, hoe goed of slecht het ook gaat, maak plezier. Daarvoor ben je aan het avontuur begonnen! 😊

Voel je je na het lezen van deze inside tips gesterkt? Boek een escape room, en laat ons zien wat je team in zijn mars heeft!

De Gouden Kooi